Údržba růžového sadu v Lidicích

Údržba růžového sadu v Lidicích
06. 09. 2017
Začal nový školní rok, ale pro studenty 3. ročníku oboru Agropodnikání ...


Začal nový školní rok, ale pro studenty 3. ročníku oboru Agropodnikání a Chovatelství ne hned ve školních lavicích. Ve středu 6. září vyjeli se svými třídními učiteli do Růžového sadu v Lidicích. Tady za příjemného počasí stříhali odkvetlé květy růží a pleli jednotlivé záhony.

Iniciativa k založení růžového sadu vznikla v Anglii, kde 10. června 1954 vystoupil s touto myšlenkou spolek Lidice budou žít, jehož předsedou byl Sir Barnett Stross, poslanec britského parlamentu. Sad byl založen v červnu 1955 pod názvem Sad míru a přátelství.

Sad je umístěn na území 3,5 ha v nadmořské výšce 340 m mezi dřívějšími a nově založenými Lidicemi. Letecký pohled na sad vyzdvihuje jeho kompoziční jedinečnost. Z výšky je zřetelný tvar třech květů růží, které jsou tvořeny jednotlivými keři. Největší růže symbolizuje lidické muže, menší růže lidické ženy a nejmenší růže lidické děti.

V současné době obsahuje růžový sad celkem 240 odrůd růží v počtu více jak 24 tisíc keřů, které jsou pravidelně doplňovány a obměňovány.

 

Údržba růžového sadu v Lidicích