Studentky 4.CH na stáži ve Francii

Studentky 4.CH na stáži ve Francii
19. 10. 2017
Ve dnech 9. až 19. října jsem spolu s Natálií Sedláčkovou a Kateřinou ...


Ve dnech 9. až 19. října jsem spolu s Natálií Sedláčkovou a Kateřinou Pospíšilovou vyjela na stáž na sever Francie do menšího městečka Sains du Nord, kde se nachází naše spřátelená škola Lycée Charles Naveau & CFA Agricole de Sains du Nord.

V úterý, den po příjezdu, jsme si prošly celou farmu. Školní farma se zabývá chovem skotu plemene Limousine, ovcí plemene Texel a Charolais a také chovem včel.

V průběhu týdne jsme navštívily Muzeum skla a trávily jsme odpoledne se studenty zdejší zemědělské školy při různých společenských hrách. Byly jsme se také podívat na dvou farmách v okolí. Jedna se zabývá chovem Holštýnského skotu a druhá chovem masného plemene Aberdeen Angus. Pomáhaly jsme označovat a zapisovat čísla ovcí, dělily je do 4 skupin a následně k nim pustily berana.

V dalším týdnu jsme jely do města Douai, ve kterém jsme navštívily genetický ústav. Ten se zabývá odběrem spermatu skotu, prasat a králíků a také inseminací. V tomto zařízení mají ustájené býky různých plemen (Holštýn, Belgický modro-bílý a Jersey). Těchto dvanáct dní jsme završily návštěvou Zoo v Maubeuge. Tam chovají bílé tygry, lvy, hrochy, klokany, žirafy a mnoho druhů barevných papoušků.

Podle mě každá cesta do ciziny o něco obohacuje a tahle byla o překonání jazykových bariér, které vážně stály za to. Ale také o poznávání rozdílné kultury a lidí. Ve Francii se mi moc líbilo a doufám, že se tam v budoucnu ještě podívám.

Za trio studentek ze 4.CH
Tereza Rajnišová

Studentky 4.CH na stáži ve Francii